Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2009

Ξύλινη γλώσσα... Οδηγίες χρήσης!

Αρκετά χρόνια πριν (πόσα?!) είχε πέσει στα χέρια μου το εγχειρίδιο ενός αμερικάνικου κολλεγίου - ένα από αυτά που από τα θρανία του περνάνε οι μελλοντικοί πολιτικοί όλου του πλανήτη - για την σωστή χρήση του πολιτικού λόγου. Μιλάμε για την "ξύλινη γλώσσα" των ημερών μας.
Το απλό σκεπτικό του πολιτικού λόγου είναι να μπορεί ο πολιτικός να μιλάει λέγοντας... τίποτα! Αλλά με τρόπο δυναμικό και στομφώδη! Για να μην μπαίνει όμως στη σφαίρα του φανταστικού ψάχνοντας τι να πει (δεν είναι εύκολο να μπορεί να σκεφτεί... τι να μην πει!) δημιουργήθηκε ένας πίνακας που λύνει την γλώσσα.
Ο εν λόγω πίνακας αποτελείται από 4 στήλες με τυχαίες εκφράσεις. Ο αριθμός των αράδων μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με την ικανότητα χρήσης του από τον εκάστοτε πολιτικό. Αυτός το μόνο που έχει να κάνει είναι να δημιουργεί προτάσεις χρησιμοποιώντας μία φράση, σε τυχαία σειρά, από κάθε στήλη κάθε φορά. Οι συνδυασμοί είναι χιλιάδες και το νόημα πάντα ίδιο... Η απόλυτη παπαρολογία!
Το εν λόγω εγχειρίδιο πολλές φορές είχα αναφέρει σε συζητήσεις αλλά δεν είχα κρατήσει έστω ένα αντίγραφό του. Σήμερα λοιπόν έφτασε μέσω mail η ελληνική εκδοχή του.
Στο site όπου αναφέρεται ως πηγή του εν λόγω πίνακα αναφέρει ότι ξεκίνησε από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες σαν εργαλείο από τα κομματικά όργανα. Πολύ μικρή σημασία έχει αυτό πλέον στην εποχή μας. Εδώ υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες που σαν απόλυτο εγχειρίδιο μάρκετινγκ χρησιμοποιούν το κόκκινο βιβλίο του μεγάλου τιμονιέρη, του Μάο!

...___...___...

Δεν υπάρχουν σχόλια: