Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2009

Υποκρισία...

Σχεδόν κάθε πρωί κατεβαίνω από την Σοφοκλέους. Περνάω μπροστά από το Χρηματιστήριο και τις μεγάλες τράπεζες, δίπλα από την κρεαταγορά και τα μαγαζάκια με τα τυροκομικά. Κατόπιν αφού περάσω την Αθηνάς και τη Σωκράτους φτάνω στη διασταύρωση με τη Μενάνδρου.
Εκεί κάθε πρωί, με μικρές δυστυχώς εναλλαγές, αντικρίζω το πιο λυπηρό θέαμα της ζωής μου. Εξαθλιωμένους ανθρώπους, "καμένους" ναρκομανείς, πρεζάκια, "βαποράκια" άσπρα, μαύρα, κίτρινα, λαθρομετανάστες, άστεγους με τα χαρτόκουτά τους.
Στο τέλος της Σοφοκλέους πριν την Πειραιώς περνάω από την "επιβλητική" κλούβα της αστυνομίας.
Τι κάνει εκεί αυτή η κλούβα ποτέ δεν το κατάλαβα.
Είκοσι μέτρα πριν, ένα στενό μετά, οπουδήποτε σε ακτίνα ελάχιστων μέτρων από αυτήν "τρυπιούνται" άνθρωποι και μένουν σωριασμένοι κάτω στο δρόμο. Σε οπτική επαφή με τους αστυνομικούς γίνεται το νταλαβέρι. Κι αυτοί τι κάνουν; Ή μάλλον τι μπορούν να κάνουν; Η Δημοτική Αστυνομία, δύο τετράγωνα από το Δημαρχείο, είναι ανύπαρκτη. Δεν ξέρω αν αργότερα εμφανίζονται κι αν κάνουν κάτι (τι;) αν και σε ποιους να δώσει κλήσεις για στάθμευση.
Το θέμα μου όμως είναι τι κάνει η αστυνομία γιατί η δουλειά της είναι μεν να "καθαρίσει" το εμπόριο και τη διακίνηση των ναρκωτικών πράγμα όμως που και ο ποιο χαζός ξέρει ότι ΔΕΝ γίνεται με την στημένη κλούβα.
Πιστεύω λοιπόν ότι αντί για κλούβες καλύτερο θα ήταν να στείλουν ένα, δύο ασθενοφόρα για να δώσουν πραγματική βοήθεια. Στην Ελβετία μοιράζουν καθαρές σύριγγες και αφού πάρεις τη δόση σου είναι δίπλα σου για να προλάβουν τη στραβή. Αφού θα τρυπηθεί ο άνθρωπος τουλάχιστον να έχει την ευκαιρία να γυρίσει πίσω κι όχι να γίνεται κουρέλι στο δρόμο.
Μιλάω για πρόληψη, φροντίδα, στήριξη κι όχι καταστολή ξανά και ξανά.
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά ούτε κουβέντα δεν ακούστηκε τις τελευταίες μέρες.
Πέρα από την οικονομική κρίση υπάρχει η ανθρωπιστική ή ανθρώπινη κρίση.
Μπορεί το 30% που ΔΕΝ ψήφισε να περνάει στα ψιλά των μεταεκλογικών συζητήσεων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό το ποσοστό. Η ανθρώπινη εξαθλίωση και η ανύπαρκτη κοινωνική υποστήριξη σίγουρα είναι ένα από αυτούς.
Για να δούμε τι θα δούμε στις μέρες που έρχονται.

---///---\\\---

Δεν υπάρχουν σχόλια: