Όταν απόχτησα την πρώτη έκδοση του photoshop [ήταν σε μια δισκέττα (floppy disk) 700K(!!!) πακέτο με την αγορά ενός μυθικού για την εποχή του scanner σάρωσης στα 300lpi!] πίστεψα ότι θα γίνει κάποτε το καλύτερο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (full story). Όντως έτσι έγινε.
Παράλληλα αναπτύχθηκε η παλέτα των ειδικών φίλτρων που φόρτωνες στο πρόγραμμα για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Η αλήθεια είναι ότι όσα πιο πολλά όπλα έχεις στη φαρέτρα σου τόσο λιγότερο εμβαθύνεις στη χρήση τους γιατί δεν έχεις και την τρομερή πολυτέλεια χρόνου να τα ψάξεις σε βάθος. Αποτέλεσμα είναι να φορτώνεις σαν μουλάρι το πρόγραμμα, να απαιτούνται τεράστιες μνήμες και παρ' όλα αυτά να σέρνεται πάντα το μηχάνημά σου. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ψάχνοντας την βασική παλέτα που έφτασε πλέον να έχει το ίδιο το photoshop (ειδικά από την έκδοση της πρώτης σουϊτας) μπορείς να κάνεις τα πάντα. Αρκεί να ψάξεις και λίγο το τι θέλεις να κάνεις και φυσικά να σχεδιάσεις προσχεδιακά και να υπολογίζεις που θέλεις να φτάσεις. Ψιλά γράμματα στην εποχή μας που όλοι ξεκινάνε ανοίγοντας πρώτα νέα σελίδα στην οθόνη τους και όπου αυτή τους πάει...
Θυμάμαι χαρακτηριστικά την απορία ενός συνεργάτη illustrator για το ποια ειδικά φίλτρα είχα χρησιμοποιήσει σε μια εικόνα σαν κι αυτή που έχω ανεβάσει. Μάλιστα μου παραπονέθηκε γιατί δεν του τα έδωσα! Όταν του εξήγησα ότι υπήρχαν στο photoshop, με συνδυασμό χρήσης layers, το οποίο υποτίθεται έπαιζε στα δάχτυλα, δεν το πίστευε. Κατά τα άλλα το άγχος του ήταν να αποκτήσει την νεότερη έκδοση που θα ήταν καλύτερη.
Γι' αυτό λοιπόν καταλήγω για άλλη μια φορά στα ίδια λέγοντας ότι εργαλεία είναι τα μηχανήματα και τα προγράμματα. Το να ξέρεις να δουλεύεις σωστά τα εργαλεία που έχεις κάνει τη διαφορά.
... ... ...
Manchester’s Northern Quarter Revitalized By Vibrant New Mural
Πριν από 9 ώρες