Τρίτη, Ιουνίου 19, 2007

Είμαι Baby Boomer!


Παρά ένα χρόνο θα άλλαζα γενιά και θα περνούσα στην επόμενη. Αν και η επόμενη πλέον κάθε άλλο παρά φρεσκαδούρα θεωρείτε!

Να τα πάρω όμως με τη σειρά για να βοηθήσω.

Πως καθορίζονται οι γενιές;

Οι ανήκοντας στην πρώτη είναι αυτοί που γεννήθηκαν πριν από το 1946, οι οποίοι πρέπει να έχουν λιγοστέψει αρκετά. Ανήκουν λοιπόν στην The Generational Mix και αποκαλούνται Schwarzkopfers.

Οι επόμενοι και ολίγον σιτεμένοι, όπως και του λόγου μου, είναι οι μεταξύ του 1946 και του 1964. Η γενιά των Baby Boomers. Ποιοι ή μάλλον ΤΙ είμαστε εμείς οι Baby Boomers; Ήρθε η ώρα να λυθούν όλες οι απορίες σας! Είμαστε αυτοί που φτάνουμε σιγά σιγά τα 60. Όχι όλοι μας, κάποιοι! Είμαστε ακόμα το μεγαλύτερο κομμάτι του εργατικού δυναμικού. Η γενιά του «Εμείς τρέχουμε το μαγαζί!». Τρώμε πάντα επιπλέον χρόνο στην δουλειά οπότε που ώρα για άλλες δραστηριότητες. Είπαμε όχι όλοι μας, κάποιοι! Με την τεχνολογία διατηρούμε κάποιες σχέσεις αναγκαστικής συνύπαρξης. Πολλοί αποφασίσαν να «επαναστατήσουν» και να «ανεξαρτητοποιηθούν», να γίνουν δηλαδή «αφεντικά του εαυτού τους» με αποτέλεσμα να τρέχουν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Θυμίζουμε λίγο τους γέρους από το Muppet Show όταν αναπολούμε τα προηγούμενα χρόνια και θέλουμε να μας σέβονται όλοι για αυτά που κάναμε. Ακόμη για τις ικανότητες, τις γνώσεις και τη «σοφία» μας! Και φυσικά εμείς κρατάμε ακόμα το μαγαζί μέχρι να βγούμε στην σύνταξη. Μετά από μας...

Μετά από μας ακολουθεί η περιβόητη Generation X. Όλοι όσοι γεννήθηκαν από το 1965 μέχρι το 1977 παίζουν εδώ. Να σας δώσω και μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία. Βασικό μότο της γενιάς Χ είναι ακόμη το «Φροντίστε τους εαυτούς σας! Δεν φέρουμε ευθύνη για εσάς.». Περισσότερο ανεξαρτητοποιημένοι από την προηγούμενη γενιά οι Χ δεν προσβλέπουν σε μια καριέρα εταιρίας, και ειδικά μιας μόνο εταιρίας, αλλά περισσότερο στην προσωπική επιτυχία μέσα από ένα ελεύθερο επάγγελμα. Το κύμα της έκρηξης του internet και του διαδικτύου τους ανέβασε ψηλά και κέρδισαν των σεβασμό των μεγαλυτέρων. Είχαν το προτέρημα στην χρήση της τεχνολογίας, και γίνανε η πρώτη επιλογή σε έναν εργασιακό περιβάλλον που ήθελε να μεγαλώσει. Η παγκοσμιοποίηση είναι το δικό τους ταμπλό! Δουλειές υπάρχουν παντού αλλά αυτό που κοιτάν είναι η δική τους και μόνο καριέρα. Τρελαίνονται με το να ψάχνουν εμπειρίες και νέα πράγματα. Παίρνουν περισσότερες ευθύνες και θέλουν περισσότερο χρήμα!

Αυτοί όμως που είναι πλέον το παρόν αλλά και το μέλλον ακολουθούν και είναι η νέα γενιά. Για τα επόμενα χρόνια θα ακούγεται παντού και είναι η Generation Y (1978 - 1989)! Με μότο τους το «More - Better - Faster!» έρχονται για να κατακτήσουν με τη σειρά τους τα πάντα!

Θέλουν να αλλάξουν τα πάντα ΤΩΡΑ!

Θέλουν να κάνουν την διαφορά ΤΩΡΑ!

Θέλουν εκπαίδευση ΤΩΡΑ!

Θέλουν feedback ΤΩΡΑ!

Θέλουν αναγνώριση ΤΩΡΑ!

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Πρέπει γιατί είναι δίπλα σας, όχι μόνο στα σπίτια σας σαν παιδιά αλλά και στη δουλειά σας σαν εργαζόμενοι!

Ποιοι είναι πλέον αυτοί της Generation Y;

Πρώτα απ’ όλα είναι τα παιδιά των «Baby Boomer». Ουουου, τα παιδιά μου!!!

Έχουν υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους ενώ είναι δύσπιστοι με την όποια ηγεσία και απαιτούν δικαιοσύνη και εντιμότητα. Δεν δέχονται το στιλ «αποφασίζω και διατάζω» και πιστεύουν στην προσωπική τους αξία. Δεν φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους και δεν πιστεύουν στην αφοσίωση σε μια εταιρία. Είναι «ζωντανοί» με το δικό τους multitasking τρόπο, βαριούνται εύκολα και γι’ αυτό αναζητούν δημιουργικά περιβάλλοντα με προκλήσεις. Είναι η πιο ευαισθητοποιημένη γενιά μετά τα 60’s. Θέλουν δουλειά με ουσία, στον επαγγελματικό χώρο της επιλογής τους. Συναδέλφους γνώστες, αφοσιωμένους και μορφωμένους, με λίγα λόγια να μπορούν να ανταλλάξουν πράγματα δημιουργικά. Υψηλό μισθό μέχρι τα 30 τους. Κοινωνικά υπεύθυνους συνειδητοποιημένους εργοδότες. Προτεραιότητες όπως περιβάλλον, σωστά(!) προϊόντα, εταιρίες με διαρκή προγράμματα εκπαίδευσης, για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τις δεξιότητές τους είναι η βάση της ζωής τους. Γι αυτούς η έννοια «Job Security» έχει σίγουρα διαφορετική σημασία!

Μετά από τους Generation Y δεν ξέρω τι άλλο θα προκύψει αλλά μάλλον κάποιοι άλλοι θα ασχοληθούν μαζί του. Η γενιά των παιδιών μου έρχεται και ομολογώ ότι δεν μπορώ να προβλέψω πως θα εξελιχθεί. Έχω όμως την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα από μας.

12 σχόλια:

The Motorcycle boy είπε...

Generation X rulez γιατρέ μου. Γι΄αυτό έχουμε το πλήρες χάος.

Unknown είπε...

να συμπληρώσω πως το baby boom έγινε μετά από ένα φημισμένο μακροχρόνιο μπλακ-αουτ στη Νέα Υόρκη εκείνη την εποχή και μετά από 9 μήνες ακριβώς γεννήθηκαν πάρα μα πάρα πολλά μωρά;

ZissisPap είπε...

@MB χα χα χα έτσι είναι!!!
Καλημέρα :-)

@ cherryfairy
Τα παιδιά του μπλακ-άουτ της Νέας Υόρκης, προφανώς εννοείς αυτό του 1965, είναι η γενιά Χ!

weirdo είπε...

Τόπο στα νιάτα!
(απορία: η μετά την 'Y' γενιά πώς θα λέγεται; Generation 'Z';)
Καλημέρες :)

divine mitsakos είπε...

εγώ είμαι generation X λοιπόν, αλλά δεν έχω πολλά τέτοια χαρακτηριστικά
κι οι φίλοι μου όλοι generation X είναι, άντε και κανένας baby boomer ξέμπαρκος...
αλλά ούτε αυτοί έχουν πολλά τέτοια χαρακτηριστικά!
:)

The Motorcycle boy είπε...

Δεν είναι καταπληκτικό γιατρέ μου να μας χωρίζουν -πόσα; 1, 2 χρόνια; και ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ; Και να είμαι στην ίδια γενιά με τον Μητσάκο που είναι πιτσιρής;
Μητσάκο, τα έχεις παιδί μου, απλά είσαι μικρός ακόμα και δεν τα έχεις αναπτύξει. Όταν θα έρθει η ώρα σου και ωριμάσεις θα καταστρέψεις κι εσύ τον κόσμο με τη σειρά σου.
Υ.Γ.: Κάτω οι baby boomers είπα; Δεν είπα! Με κατάφτιαξες με το ποστ σου Γιατρέ!

ZissisPap είπε...

@ weirdo
Τόπο στα νιάτα και δόξα στα τιμημένα γηρατειά!
Η επόμενη μάλλον θα είναι η Z και μετά πάλι από την αρχή :-)

@ divine mitsakos
Εσύ είσαι από μόνος σου μια γενιά και μάλιστα καλή! Αλλά όχι και ξέμπαρκοι οι Baby Boomers... Ακόμη κυριαρχούμε στην πιάτσα :-P

@ ΜΒ
Μπέρδεψες το μέτρημα πάλι. Generational Mix με Generation X είναι δύο γενιές διαφορά :-P
Εσείς της Generational Mix τα βάζετε συνέχεια με εμάς τους Baby Boomers!!!

Mogwai είπε...

θα προσπαθησουμε :)

Ανώνυμος είπε...

Μετα την Ζ χλωμο το κοβω να προλαβαινουμε να αρχισουμε απ' την αρχη. Δε θα εχει πια σημασια.
Και μια απορια, γιατι οσο περναν τα χρονια τα διαστηματα γινονται πιο μικρα; Επιταχυνση του χρονου;

ZissisPap είπε...

@ mogwai
Βάλε στόχους! Η προσπάθεια από μόνη της δεν λέει τίποτα! Άκου τους παλιούς :-)

@ under control
Η ζωή μας κύκλους κάνει! Σίγουρα η ταχύτητα των πραγμάτων παίζει ρόλο. Η κάθε χρονική περίοδος ορίζετε από συγκεκριμένα γεγονότα, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά που καθορίζουν την διαφορετικότητά της. Οπότε η ταχύτερη εξέλιξη των πραγμάτων σε σύγκριση με την αργή ταχύτητα του παρελθόντος μικραίνει τις χρονικές ζώνες. Αυτά υποθέτω με την σοφία της γενιάς μου :-)

The Motorcycle boy είπε...

Χαχα "ου μπιμπέκος"! Ρε Γιατρέ τη μόνη σχέση που έχω εγώ με τη Generation Mix είναι οτι μου αρέσουν τα Mixed Grill.
Υ.Γ.: Ρε για μισό λεπτό -τώρα το πήρα χαμπάρι! Για γενιές μιλάμε; Εγώ νόμιζα πως λέγαμε για τους Generation X τη συγκροτηματάρα του Βilly Idol που πολύ τους γουστάρω! Αλήθεια, τι κάνουν αυτοί; Βγάλανε κανένα δίσκο; Αγοράζω ακόμα και εισαγωγής.

Unknown είπε...

Δεν είναι ακριβως έτσι όπως τα λες.Η γενιά Y στην οποία ανήκω,ασχολείται κυρίως με:
Την ανάγνωση αθλητικών εφημερίδων,καφέ,σχολιασμός νέων μοντέλων αυτοκινήτων,ανέβασμα video στο youtube κτλ.Είμαστε δηλαδή ότι πιο σκοταδιστικό υπάρχει στις σύγχρονες κοινωνίες.