Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2011

Ανένταχτη και υπερήφανη...

Στο κέντρο της Αθήνας περπατώντας στην Κολοκοτρώνη, βλέπεις εκατέρωθεν του δρόμου τα παρατημένα πολλά παλιά κτήρια. Κοσμήματα παλαιάς κοπής πολλά από αυτά ή απλά εμπορικά που εγκαταλειμμένα από τους συνταξιούχους εμπόρους περιμένουν κι αυτά να καταρρεύσουν. Νομίζω ότι αυτή την εικόνα της κατάρρευσης δεν την συναντάς αλλού τόσο έντονη. Τα ιστορικά κέντρα των πόλεων συνήθως είναι όλα ανασκευασμένα και λειτουργικά. Στην Αθήνα το αντίθετο. Εγκατάλειψη και έντονη η μυρωδιά της σήψης.

Έγραφα πριν τις δημοτικές αλλά και όταν ανακοινώθηκαν τα υπερμέτρα για την διάσωση του κέντρου αλλά ακόμα δεν έχει φανεί κάτι αισιόδοξο στον ορίζοντα.
Παρ' όλη την κίνηση με φρέσκα μαγαζάκια που ξεφυτρώνουν στους πεζόδρομους, τα αυτοκίνητα ξεπετάγονται από παντού και το βράδυ καταλαμβάνουν κάθε σημείο του πλακόστρωτου. Κανένας έλεγχος. Το βράδυ ο Δήμος ξεκουράζεται.

Σ' ένα από αυτά τα εγκαταλειμμένα κτήρια έχει βρει στέγη, και μάλιστα πρώτη θέση, μια πανέμορφη γάτα. Φουντωτή και πανέμορφη αγναντεύει από ψηλά όποιον περνάει από κάτω. Μόλις την κοιτάξεις είναι έτοιμη να αρχίσει κουβέντα!

Μπορεί τα νέα ζευγάρια που τόσο επιθυμούν Δήμος και κυβέρνηση, να μην έχουν ξεκινήσει για ανεύρεση κατοικίας στο κέντρο. Οι μόνιμοι τετράποδοι κάτοικοί του όμως το απολαμβάνουν!

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: