Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2007

The Best of Us

Είδα με πολύ ενδιαφέρον τo spot της ΔΟΕ, δημιουργία της διαφημιστικής United, όπως είναι ανεβασμένο στο site www.olympic.org.

Η ιδέα δεν είναι και τόσο πρωτότυπη και η εκτέλεση δεν σε αφήνει άφωνο. Σίγουρα πράγματα, απλά και ευκολονόητα. Πολλοί νέοι, διαφορετικών εθνοτήτων, λένε ο καθένας με την σειρά του ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για να καταλήξουν στο τέλος ότι ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ.

Τι λέει το σποτ;

I’m not big-eared
I’m not a runt

I’m not a freak

I’m not 4-eyes

I’m not a nerd

I’m not useless

I’m not lazy

I’m not a loser

I’m not a fool

I’m not a loner

I’m not a social misfit

I’m not weird

I’m not a failure

I’m not easy

I’m an athlete

……………

it inspires you

it makes you invincible

The Best of Us
olympic.org


Το σχόλιο δε που συνοδεύει την προβολή του σποτ στο site της Ολυμπιακής Κίνησης λέει:

The “Best of Us” is a simple, powerful theme that transcends cultures and borders, reminding us that sport can bring out the best in us all.


Που κολλάω, γιατί κόλλησα πρέπει να ομολογήσω.

Είναι δυνατόν μια καμπάνια για κάτι που έχει τα ανθρώπινα ιδεώδη στον πυρήνα του, όπως ο Ολυμπισμός, να μιλάει για ιδιαιτερότητες των ανθρώπων που κάποιοι έχουν ή έτσι είναι στη φύση τους, θεωρώντας της αρνητικά στοιχεία που δεν έχουν οι αθλητές; Μήπως οι αθλητές δεν είναι πλέον και επίσημα άνθρωποι σαν εμάς αλλά είναι κάτι άλλο;

Μήπως θέλει να πει ότι η ίδια η κοινωνία τους αντιμετώπιζε κοροϊδευτικά και μέσα από τον αθλητισμό το ξεπέρασαν και απόδειξαν ότι είναι ΑΗΤΤΗΤΟΙ;

Αυτό εννοούμε ευγενή άμυλα και χαρά της συμμετοχής; Να είσαι ο ΑΗΤΤΗΤΟΣ;

Κι όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν θα συνεχίσουν να ζουν σε μια κοινωνία διακρίσεων και εμπαιγμών;

Δεν είμαι αυτιάς, δεν είμαι μπασμένο, δεν είμαι ιδιόμορφος/φρικιό, δεν είμαι γυαλάκιας, δεν είμαι nerd (αυτό για να αποδοθεί θέλει εγκυκλοπαίδεια, κακό πάντως δεν είναι), δεν είμαι άχρηστος, δεν είμαι οκνηρός, δεν είμαι χαμένος, δεν είμαι ανόητος, δεν είμαι αντικοινωνικός, δεν είμαι κοινωνικά απροσάρμοστος, δεν είμαι παράξενος, δεν είμαι αποτυχημένος, δεν είμαι εύκολος ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ!

Κάτι δεν πάει καλά ή εγώ δεν καταλαβαίνω πλέον τη γλώσσα της επικοινωνίας. Ίσως να είμαι κάτι από τα παραπάνω γιατί αθλητής δεν είμαι.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ όμως πιστεύω ότι είμαι.

Στην καμπάνια για τους Παραολυμπιακούς τι θα σκεφτούν να πούνε;

1 σχόλιο:

kat. είπε...

και εγώ νομίζω οτι είμαι άνθρωπος...
αλλά ποτέ δεν ξέρεις..