Τρίτη, Φεβρουαρίου 19, 2008

Ήχοι της Μεσογείου για δύο κιθάρες


Ο Γιάννης Πετρίδης και η Αλεξάνδρα Χριστοδήμου θεωρούνται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κιθαριστικά ντούο της γενιάς τους κι έχουν στο ενεργητικό τους δεκαεπτά και πλέον χρόνια επιτυχημένων ζωντανών και ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Έχουν τιμηθεί με διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς για την απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα και την ευαισθησία των ερμηνειών τους.

Στο μοναδικό ρεσιτάλ τους, οι δύο κιθαριστές θα ξεναγήσουν το κοινό τους στους ήχους της Μεσογείου, μέσα από ένα απολαυστικό ταξίδι στην εργογραφία για δύο κιθάρες, στον εμπλουτισμό της οποίας έχουν συμβάλει οι Πετρίδης και Χριστοδήμου, αφού τη διεύρυναν με δικές τους μεταγραφές γνωστών έργων κλασικών και νεότερων συνθετών, μεταγραφές που έχουν ερμηνεύσει σε ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και στο στούντιο. Βασικό μέλημα των βραβευμένων σολίστ είναι επίσης η προβολή της ελληνικής μουσικής μέσα από τις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις τους, οι οποίες έχουν τύχει ιδιαίτερα ευνοϊκών σχολίων από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο.

«Ήχοι της Μεσογείου για δύο κιθάρες», ήχοι που γεμίζουν τις αισθήσεις με θάλασσα κι ουρανό, φως και σκοτάδι, λιακάδα και συννεφιά, χαμόγελο και μελαγχολία...

Διαδρομές του ονείρου με όχημα τις χορδές της κιθάρας τους, προτείνουν στους φίλους των νυκτών οργάνων οι πολυβραβευμένοι ερμηνευτές Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και Γιάννης Πετρίδης για το βράδυ της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.).
Οι δύο δημοφιλείς κιθαριστές θα δώσουν ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της Σειράς «Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Για το πρώτο μέρος της βραδιάς, οι δύο ταλαντούχοι κιθαριστές προτείνουν σύντομης διάρκειας συνθέσεις που καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα τριών αιώνων με αφετηρία τέσσερις χορούς από την «Γαλλική σουίτα αρ. 5» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750). Στη συνέχεια, θα ερμηνεύσουν τρία κιθαριστικά κομμάτια του σύγχρονου Έλληνα δημιουργού Κώστα Γρηγορέα (γεν. 1957) που ο συνθέτης έγραψε και αφιέρωσε στους δύο γνωστούς ερμηνευτές. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ένα χρονικό άλμα στον 19ο αιώνα και στη διασκευή από τον Μάουρο Τζιουλιάνι της κοσμαγάπητης εισαγωγής της όπερας «O κουρέας της Σεβίλλης» του Τζιοακκίνο Ροσσίνι«Ιταλική σουίτα» του Μάριο Γκάντζι (γεν. 1923). (1792-1868). Ακολουθεί η τριμερής

Το πρόγραμμα του δεύτερου μέρους επικεντρώνεται σε σύντομα έργα ή αποσπάσματα έργων Γάλλων και Ισπανών μουσουργών, αλλά και του αλησμόνητου Μάνου Χατζιδάκι (1925-1994), από την εργογραφία του οποίου το ντουέτο των Χριστοδήμου-Πετρίδη επέλεξε και μετέγραψε για κιθάρα πέντε χορούς από τη σύνθεση «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα».

Το τοπίο συμπληρώνεται μουσικά με τη «Σερενάτα» του Αντρέ Ζολιβέ (1905-1974), το Adagio από το «Κοντσέρτο του Αράνχουεθ» του Χοακίν Ροντρίγκο (1901-1999) σε μεταγραφή για δύο κιθάρες από τους Χριστοδήμου και Πετρίδη, καθώς και δύο μελωδίες του Ισαάκ Αλμπένιθ (1860-1909) που τιτλοφορούνται «Κόρδοβα» και «Καστίλλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: