Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2007

Ανακαλύπτοντας μια άλλη γλώσσα!


1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ν.Γ

Στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ). Την πρωτοβουλία και την διοργάνωση ανέλαβε το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας». Το Φεστιβάλ διεξήχθη στην πλατεία Ηρώων (Ψυρρή) και στις αίθουσες του Ινστιτούτου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Υπουργείου Υγειάς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος.

Η ιδέα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ στην Ελλάδα από καιρό αποτελούσε όραμα για τους συνεργάτες του Ινστιτούτου και ήταν ο κατάλληλος τρόπος να εορτασθεί η Παγκόσμια Ημέρα Κωφών και η διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας.

Το 1951 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών, οργανισμός που στηρίζει τα δικαιώματα των Κωφών, πραγματοποίησε για πρώτη φορά συνέδριο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Από τότε ως ενθύμιο για τις δράσεις και τα δικαιώματα των κωφών, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Κωφών και της Νοηματικής Γλώσσας.

Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν η προαγωγή της Ε.Ν.Γ ως ισότιμης γλώσσας με τις ομιλούμενες και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την κοινότητα των Κωφών. Εντός των εκδηλώσεων περιλαμβάνονταν η παρουσίαση διαφόρων θεμάτων για την Νοηματική Γλώσσα και την κοινότητα των Κωφών, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι διαλέξεις έλαβαν χώρα εντός του Ινστιτούτου, η είσοδος ήταν δωρεάν για το κοινό και υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα σε όλες τις ομιλίες. Οι διαλέξεις προσέγγιζαν διάφορα θέματα όπως «Οριοθετώντας την Αναπηρία», «Νοηματική Γλώσσα και Εκπαίδευση», «Προσβασιμότητα: το κλειδί για την εξάλειψη των διακρίσεων», «Ο Αθλητισμός των Κωφών και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών το 2013», «Η Εξέλιξη της Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα», «Η Ελληνική Μυθολογία στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα», «Ιστορία Κωφών», «Εκπαιδευτικό Υλικό στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα», «Οι Κωφοί: η εικόνα του μη φυσιολογικού του 19ου αιώνα και η Διγλωσσία στον 21ο αιώνα», «Σύνδρομο USHER: συμβουλές, καθοδήγηση και αντιμετώπιση» και «Οι Νοηματικές Γλώσσες ως Γλώσσες Μειονότητας». Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες και ξένους ομιλητές, επιστήμονες και καταξιωμένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο κ Κουρμπέτης Βασίλης, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ Λαμπροπούλου Βενέττα, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κ Γαργάλης, κα.

  • Στους χώρους του Ινστιτούτου φιλοξενούνται μέχρι 21/12/2007 έργα Κωφών καλλιτεχνών.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ακολούθησαν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Πλατεία Ηρώων (Ψυρρή), όπου παρουσιάστηκαν τραγούδια στην Ελληνική και Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα από Κωφούς και ακούοντες μαθητές Ε.Ν.Γ, καθώς και θεατρικές παραστάσεις από Κωφούς. Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος παρουσίασε το έργο «Ένας Ακούων στη Χώρα των Κωφών» ενώ το ΤΕΕ Κωφών Αγ. Παρασκευής παρουσίασε «Το Γύρισμα», παράσταση που βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς.

Στην πλατεία Ηρώων υπήρξε περίπτερο ενημέρωσης για τον κόσμο που παραβρέθηκε, όπου μοιράστηκαν ενημερωτικά έντυπα αλλά και κουπόνια δωρεάν παρακολούθησης μαθημάτων Ε.Ν.Γ. Το Φεστιβάλ έκλεισε ανανεώνοντας το «ραντεβού» μας για το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ε.Ν.Γ του 2008… σας περιμένουμε!


Βρεθήκαμε κι εμείς εκεί και παρακολουθήσαμε κάποιες από τις εκδηλώσεις. Αισθανθήκαμε όμορφα και διαφορετικά. Γίναμε για λίγο εμείς αυτοί που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους. Η επικοινωνία των ατόμων με την νοηματική γλώσσα είναι μερικές φορές τόσο δυνατή που αν και δεν είναι ηχηρή μπορεί να σε «ξεκουφάνει»! Υπάρχει τόση ένταση και έκφραση με το σώμα και τα χέρια που νιώθεις να κινείσαι κι εσύ σ’ αυτό το ρυθμό! Μείναμε έκπληκτοι όταν μάθαμε το πως χορεύουν νιώθοντας το μπιτ και την ένταση της μουσικής στο σώμα τους όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε με την ακοή μας!

Σηκώσαμε τα χέρια μας ψηλά κουνώντας τις παλάμες μας για να «χειροκροτήσουμε» και να επιβραβεύσουμε τους πρωταγωνιστές!

Στο επόμενο ραντεβού σας θα είμαστε πάλι εκεί!

2 σχόλια:

kat. είπε...

είμαι σίγουρη οτι θα έζησες μια ξεχωριστή εμπειρία! πολύ καλά έκανες και πήγες!
και εγώ θα ήθελα..

σαν να λέμε: "χέρια ψηλά και όλα τα φτάνω"!!

prasino liker είπε...

Ενας υπεροχος μαγικος κοσμος.
Δεν ειναι μονο ο δικος μας.Εχουν περισσοτερη ζεστασια ,και μια μεγαλη αγκαλια αυτοι προς εμας και εμεις προς αυτους.