Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2008

Οι bloggers στην Ελλάδα σήμερα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε συμμετείχα στην έρευνα του περιοδικού Monthly Review και της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC. Το θέμα της έρευνα ήταν «Το προφίλ των bloggers στην Ελλάδα σήμερα».

Εγώ και άλλοι 772 διαχειριστές/υπεύθυνοι blog απαντήσαμε σε ένα αρκετά μεγάλο και αναλυτικό ερωτηματολόγιο. Αν και γενικά είμαι επιφυλακτικός για τις δημοσκοπήσεις - και γι’ αυτό μεγάλη ευθύνη φέρουν τα ΜΜΕ που μας βομβαρδίζουν με δεκάδες πολιτικές δημοσκοπήσεις - βλέποντας τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης έμεινα αρκετά ικανοποιημένος.


Για πρώτη φορά αποτυπώνεται ο χώρος του blogging στην πατρίδα μας. Πιστεύω όμως ότι η περισσότερο πολιτικού παρά κοινωνικού προβληματισμού απόχρωση που δίνεται στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης την αδικεί στην ουσία της και την περιθωριοποιεί. Εάν διαβάζεται τις ερωτήσεις θα παρατηρήσετε ότι το εύρος είναι πολύ μεγαλύτερο και τα συμπεράσματα πέραν της πολιτικής κουλτούρας των blogger – κι όχι των blog όπως γράφεται στα δελτία τύπου – είναι πολύ σημαντικότερα.


Στόχος ήταν η διερεύνηση των πολιτικών διαστάσεων του μπλόγκινγκ, η συγκρότηση μιας σειράς πολιτικοκοινωνικών δεικτών (δείκτες οικονομικού φιλελευθερισμού, δείκτης ιδεολογικών αξιών, δείκτης πολιτισμικού φιλελευθερισμού, δείκτης ατομικισμού), καθώς και η διερεύνηση της συνεκτικότητας των πολιτικών απόψεων των μπλόγκερ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου 2008 του Monthly Review (τεύχος Νο 48/112). Ένα κομμάτι της έρευνας βρίσκεται δημοσιευμένο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.


Παρόλα αυτά καλή είναι η αρχή και ο δρόμος είναι μπροστά μας. Η δυναμική υπάρχει για νέα πράγματα και απ’ ότι φαίνεται οι καταστάσεις θα μας οδηγήσουν γρηγορότερα σε παγκόσμιες και εγχώριες εξελίξεις.



Υ.Γ. Το Mediablog, ένα πολύ καλό για το χώρο του blog έκλεισε τα 2 χρόνια. Εύχομαι στην ομάδα του καλή συνέχεια για τα επόμενα χρόνια!


Δεν υπάρχουν σχόλια: