Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

Δεν ντρέπονται καθόλου;

Το έντυπο που δείχνω στη φωτογραφία είναι ένα από τα έντυπα που παράγουν οι δημόσιες υπηρεσίες για να διανέμονται στους πολίτες. Είναι έντυπα που η συνολική τους εικόνα, κείμενα - σχεδίαση - εκτύπωση, θα έπρεπε να είναι η εικόνα του κράτους. Μια εικόνα ενός κράτους του 2009!
Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα που αυτοί έχουν για το κράτος που υπηρετούν...
Μια εικόνα του '60, μια εικόνα εντύπων σαν αυτά που θυμάμαι από παιδί να μοιράζονται στις εκκλησίες και στα σχολεία, εικόνα οπισθοδρόμησης και αρπαχτής...
Σε κανένα σημείο ΔΕΝ αναφέρονται ο συγγραφέας, ο επιμελητής, ο σχεδιαστής, ο φωτογράφος, ο τυπογράφος, αυτός που έδωσε την έγκριση για την παραγωγή και κυκλοφορία αυτού του αηδούς εντύπου. Μόνο γενικά ότι είναι από την "Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής" χωρίς καμία αναφορά στα στοιχεία της, το "Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων", Το "Πρόγραμμα δια Βίου Μάθησης", στο οπισθόφυλλο ότι διανέμεται με απόφαση του "Υπουργείου Εσωτερικών" και τέλος η "Εθνική Τράπεζα" σαν ο μεγάλος χορηγός ή απλά διαφημιζόμενος;
Δεν έχουν ίχνος απλού γούστου και μιας κάποια καλαισθησίας;
Πρέπει κάτι να γίνει επιτέλους με αυτό το θέμα. Να σχεδιάζονται τα έντυπα από τις σχολές Γραφιστικής, Γραφικών Τεχνών, Καλών Τεχνών σαν εργασίες τους. Να συγγράφονται τα κείμενα από φοιτητές αντίστοιχων σχολών και να τα επιμελούνται οι καθηγητές τους. Να ανατίθενται με ανοιχτούς διαγωνισμούς που θα απαιτούνται προσχέδια και όχι μόνο κοστολόγια παραγωγής. Να αναγράφονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για να ξέρουμε ποιός τα πήρε και αν τα πήρε σωστά κάνοντας την καλύτερη δουλειά.
Σε έγχρωμο εκτυπωτή να τυπωνόταν και να συρράπτονταν με απλό συρραπτικό θα ήταν προτιμότερο.
Ντροπή μας... Επιτέλους όλοι αυτοί που μιλάνε για εκπαίδευση, πτυχία, ανεργία να ζητήσουν την αλλαγή του τοπίου με δουλειά και όχι με λόγια. Να αναλάβει η Ένωση Γραφιστών την σχεδίαση αφιλοκερδώς και να απαιτήσει την "παρουσία" της σε αυτές τις διαδικασίες. Η καθημερινότητα είναι σημαντικότερη από τις επιλεκτικές "καλλιτεχνικές" δραστηριότητες και εκθέσεις.
... | ... | ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: