Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 04, 2006

Θεός, πίστη...

- Πιστεύεις στο Θεό;
- Θέλω να πιστέψω...
- Τότε, γιατί δεν πιστεύεις;
- Κοίταξε, δεν είναι τόσο εύκολο. Για να βρεις την πίστη πρέπει να πραγματοποιήσεις ένα «άλμα» προκειμένου να καλύψεις το χάσμα που τη χωρίζει από την ανθρώπινη λογική. Πρέπει να είσαι σε θέση να αποδεχτείς εγκεφαλικά τα θαύματα, τις άμωμες συλλήψεις, τις θείες παρεμβάσεις. Κι έπειτα είναι οι κώδικες συμπεριφοράς... Η Βίβλος, το Κοράνι, τα βουδιστικά κείμενα, όλα θέτουν παρόμοιες προϋποθέσεις και... παρόμοιες ποινές. Υποστηρίζουν ότι, εφόσον δε ζω σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο κώδικα, θα καταλήξω στην κόλαση. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα Θεό που θα κυβερνούσε το σύμπαν με αυτό τον τρόπο.
- Δεν σε ρώτησα αν πιστεύεις στα όσα λέει ο άνθρωπος για το Θεό. Σε ρώτησα αν πιστεύεις στο Θεό. Υπάρχει διαφορά. Τα ιερά κείμενα είναι απλώς ιστορίες, μια καταγραφή των μύθων και του χρονικού της προσπάθειας του ανθρώπου να κατανοήσει τη δική του ανάγκη να ανακαλύψει το νόημα της ύπαρξής του. Δεν σου ζητάω να κρίνεις έργα λογοτεχνίας, σε ρωτάω αν πιστεύεις στο Θεό. Όταν βρίσκεσαι ξαπλωμένος κάτω από τα αστέρια, αισθάνεσαι το θεϊκό στοιχείο; Νιώθεις βαθιά μέσα σου ότι αυτό που βλέπεις είναι έργο του Θεού;

- Τι άποψη έχεις εσύ για τη θρησκεία;
- Η θρησκεία είναι σαν τη γλώσσα ή τα ρούχα: Όλοι μας έχουμε την τάση να στραφούμε προς τις συνήθειες εκείνες με τις οποίες μεγαλώσαμε. Τελικά όμως όλοι λέμε το ίδιο πράγμα: ότι η ζωή έχει νόημα και ότι είμαστε ευγνώμονες προς τη δύναμη που μας δημιούργησε.
- Δηλαδή υποστηρίζεις ότι το αν κάποιος θα γίνει χριστιανός ή μουσουλμάνος εξαρτάται από τον τόπο που γεννήθηκε;
- Δεν είναι προφανές; Εξέτασε τη διασπορά των θρησκειών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

- Άρα η πίστη είναι τυχαία;
- Καθόλου. Η πίστη είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι που εφαρμόζουμε για να τη συλλάβουμε είναι τυχαίες. Μερικοί από μας προσεύχονται στον Ιησού, κάποιοι άλλοι πηγαίνουν στη Μέκκα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που μελετάνε υποατομικά σωματίδια. Τελικά αυτό που αναζητούμε όλοι είναι η αλήθεια, η δύναμη που μας ξεπερνά, αυτό το κάτι που είναι μεγαλύτερο από εμάς.
- Και ο Θεός; Πιστεύεις στο Θεό;
- Η επιστήμη μού λέει ότι ο Θεός πρέπει να υπάρχει. Το μυαλό μου μού λέει ότι ποτέ δεν πρόκειται να κατανοήσω το Θεό. Και η καρδιά μου μού λέει ότι δεν πρέπει να τον κατανοήσω...
- Επομένως πιστεύεις ότι ο Θεός είναι γεγονός, όμως δεν πρόκειται ποτέ να Τον κατανοήσουμε.
- Την. Οι ιθαγενείς είχαν βρει τη σωστή απάντηση.
- Η Μητέρα Γη.
- Γαία. Ο πλανήτης είναι ένας οργανισμός. Όλοι εμείς είμαστε κύτταρα με διαφορετικές λειτουργίες. Κι όμως συνδεόμαστε μεταξύ μας. Υπηρετούμε ο ένας τον άλλο. Υπηρετούμε το σύνολο.
................................................

Διαβάζοντάς το αισθάνθηκα ότι μέσα στον διάλογο κρύβονται μερικές σύντομες και περιεκτικές απαντήσεις...


10 σχόλια:

mindstripper είπε...

Είναι τόσα πολλά τα ερωτήματα, τα απαντήματα, οι σκέψεις, οι αμφιβολίες και τα καθημερινά σημάδια της επιβεβαίωσης τριγύρω μας, που δεν μπορώ τελικά να γράψω τίποτε από δω.
Μπορώ όμως να στείλω την καλησπέρα μου και να ρωτήσω πού το διάβασες. :-)

Epsilon είπε...

Καλησπέρα, από που είναι αυτό;
Πιστεύω στον Θεό, το Θεό τον δικό μου, που καμμία σχέση δεν έχει με τον Θεό του κατηχητικού και του Χριστόδουλου.
Και ναι ίσως οι ιθαγενείς να είχαν δίκιο, ο Θεός είναι γένος θηλυκού.

Sigmund_01 είπε...

Η καλησπέρα ελήφθη και ανταποδίδεται :-)

Ο διάλογος είναι από το "Illuminati - Οι Πεφωτισμένοι" του Dan Brown...
Βρίσκεις ενδιαφέροντα πράγματα ακόμη και στα πιο απίστευτα βιβλία...

sourfou είπε...

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το βιβλίο του J.E. Lovelock, ΓΑΙΑ: Μια νέα θεώρηση στη ζωή του πλανήτη. Επίσης τo ΓΑΙΑ: To πέρασμα απο το χάος στον κόσμο. Εκδόσεις Aquarius εαν δεν κάνω λάθος.

Δυστυχώς, διαβάζοντας κανεις αυτά τα βιβλία (ή το post σου) αναρωτιέται: Ποιά στο διάλο είναι αυτη η γαμημένη λειτουργεία που επιτελεί η γαμω-ανθρωπότητα??!!!

Γείτων είπε...

Αν θεωρήσεις ότι είμαστε κύτταρα της Γης όπως λένε, τότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε τα αντισώματά της. δημιουργηθήκαμε και δυναμώνουμε και όταν κάποια στιγμή το σύστημα απειληθεί από κάτι εξωτερικό, θα έχουμε την τεχνολογία να το προστατέψουμε :D
Καλημέρες

The Motorcycle boy είπε...

Μεγάλη κουβέντα πας ν' ανοίξεις γαμώτο. Πάντως έχει δίκιο ο sourfou. Η Γαία του Λάβλοκ είναι ένα σημαντικό βιβλίο προκειμένου να επανεξετάσεις την ανθρωποκεντρική θεώρηση των πλανητικών συμβάντων.

sorry_girl είπε...

Καλημέραααα!Κι έλεγα από που είναι, από που είναι..!

Sigmund_01 είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Δεν ανοίγω θέμα, αυτό είναι πάντα ανοιχτό. Απλά θεώρησα ενδιαφέροντα τον τρόπο που το προσεγγίζει ένας σεναριοπεζογράφος...
Έχω βρει κι άλλα ενδιαφέροντα σημεία τα οποία θα τα πιάσω αργότερα...
Όσο για την βιβλιογραφία για τη "Γαία" έχω υπόψη μου κι άλλους ενδιαφέροντες τίτλους με τις θέσεις όλων σχεδόν των πρώτων πολιτισμών...

Lamiotis είπε...

Γαία ή αλλιώς Φύση. Οι νόμοι της Φύσης είναι αυτοί που κυβερνάνε πραγματικά τον κόσμο ολόκληρο και όσο σκληροί κι αν φαίνονται είναι απαραίτητοι. Σωστό πολύ σωστό το ποστ (κι ας είναι αναδημοσίευση από βιβλίο). Μπράβο.

Sigmund_01 είπε...

@lamiotis

Πατέρα έχω κάποια πολύ καλά βιβλία να σου προτείνω για τον μάγκα σου...
Λες να βιάζομαι;!