Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2006

Μύθος...


Ο μύθος σύμφωνα με την ανθρωπολογική ερμηνεία του όρου είναι μία ιερή ή θρησκευτική αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων. Η ανθρωπολογική έννοια για τον μύθο διαφέρει από εκείνην που υπονοεί στο περιεχόμενο του μύθου κάποιο ψεύδος. Οι μύθοι διερευνούνται επίσης ως αποσπασματικές πηγές προφορικής ιστορικής αφήγησης ως ενδείξεις κοινωνικών αξιών που διαμορφώνουν τον κοινωνικό χάρτη μιας ομάδας ανθρώπων και για τις καθολικές (συμπαντικές) δομές τους.

«Στην πραγματικότητα, οι μύθοι δεν είναι ούτε λογοτεχνία ούτε ιστορία. Ούτε και είναι οι περισσότεροι μύθοι -και αυτό μπορεί να εκπλήξει μερικούς- ένα αμάλγαμα της λογοτεχνίας και της ιστορίας. Ένας μύθος είναι κάτι που δεν συνέβη ποτέ αλλά συμβαίνει αιώνια. Οι μύθοι είναι πλοκές της ψυχής. Είναι αέναες συμβολικές δραματοποιήσεις της εσωτερικής ζωής του είδους, εξωτερικές μεταφορές εσωτερικών συμβάντων.»


«Όπως συνήθιζε να λέει ο Κάμπελ, οι μύθοι προέρχονται από το ίδιο μέρος απ’ όπου προέρχονται τα όνειρα. Όμως επειδή έχουν περισσότερο ειρμό από τα όνειρα, επειδή είναι πιο γραμμικοί και εκλεπτυσμένοι, είναι ακόμη πιο διδακτικοί. Ένας μύθος είναι το τραγούδι του σύμπαντος, ένα τραγούδι που, αν γίνει σωστά αντιληπτό, εξηγεί το σύμπαν και τη συχνή μπερδεμένη θέση μας μέσα σε αυτό.»

___/\___/\___/\___/\___/\___/\___/\___/\___/\___/\___/\___

Τα αποσπάσματα προέρχονται από το τελευταίο βιβλίο «Τα μικρά κείμενα του Τομ Ρόμπινς» με τίτλο «Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα», εκδόσεις Αίολος.

7 σχόλια:

numb είπε...

Θυμήθηκα τον Ρολάν Μπαρ και σκιάχτηκα :)

Πρέπει να διαβάσω τις Αγριόπαπιες

" Τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα" ( Ένα παράξενο τραγούδι- Ξ. Σπαθιά)

Παντού υπάρχει ένας μύθος ( άσχετο)
Η μπίρα Μύθος είναι χάλια ( ακόμη πιο άσχετο)

Ωραίο ποστ

Unknown είπε...

χαίρομαι που σου αρέσει το βιβλίο!
:)

mmg είπε...

4 mythous:se parapempw ston graves(asuzual)pou einai to prspiko mou kollima.allaboutmythoienaprama
hi dearsig:)
hi nmb
xxxtommy:))

Mh Xeirotera είπε...

Ekseretika endiaferon post! Gia mena o mithos einai mia sinexhs askish aftognosias. Exei o mithos tin ikanotita na sindeei stixia pu epidermika fantazun asindeta akomh ke antagonistika. O kosmos einai enas istos gnoshs ke o anthropos kalite na ton ekserevnisei ke na vrei ekei mesa tin thesi tu. O mithos einai o faros ke o vimatodoths. Ena alokoto parathiro stin simpantikh sofia :)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Sig. :)

Lex_Luthor06 είπε...

Θα περιμένω την ταινία.

ή την κυνηγετική εποχή.

:-P

(έρχονται γιορτές όλο και σε κάποιο βιβλιοπωλείο θα χωθούμε πάλι)

ZissisPap είπε...

numb2006 νάσαι καλά και να τα ξαναπούμε σύντομα!

tomboy το ρούφηξα! Είναι απίστευτος ο τύπος :-)

mmg θα το ψάξω!

mhxeirotera καλώς ήρθες και καλή συνέχεια στο blog σου!
Σωστά τα λες για τα παράθυρα :-)

σεξ+πυρ σε βλέπω, ωραία εμφάνιση!
Θα σε επισκεφτώ σύντομα :-)

lex_luthor06 όχι αίματα εδώ σε παρακαλώ :-P