Παρασκευή, Ιανουαρίου 19, 2007

Ενάντια στη βαρύτητα

Σε συνέχεια από την «τρελή σοφία» και σε απάντηση στην πολυκατάθλιψη που κυκλοφορεί με τα μοντελάκια χειμώνας-άνοιξη 2007. Φυσικά και είναι απόσπασμα από τον βιβλίο του Τομ Ρόμπινς «Αγριόπαπιες ΠΕΤΟΥΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΑ»!

… Πότε θα εξελιχθούν αρκετά οι διανοούμενοί μας ώστε να αποδώσουν στο κέφι και την ευθυμία έστω ένα μικρό κλάσμα του σεβασμού που αποδίδουν τόσο πλουσιοπάροχα στη βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την κακοτυχία;

.... Η κωμωδία θεωρείται κατώτερη από την τραγωδία κυρίως λόγω της κοινωνικής επικράτησης μιας ναρκισσιστικής παθολογίας. Με άλλα λόγια, εκείνοι που θεωρούν πολύ σπουδαίο τον εαυτό τους για να γελάσουν με την ίδια τους τη συχνά γελοία συμπεριφορά επενδύουν στη σοβαρότητα επειδή υποστηρίζει τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου με τις οποίες ζουν. Πολλοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τέτοιες ψευδαισθήσεις.

... «Ο καπιταλισμός», έγραψε ο Κούσπιτ, «ενθαρρύνει τον παθολογικά μεγαλομανή εαυτό, επειδή ενθαρρύνει την επιδεικτική κατανάλωση αποκτημάτων που συμβολίζουν τη μεγαλομανία του». Θα πρόσθετα ότι η άκαμπτη τυφλή αφοσίωση σε μια συγκεκριμένη θρησκευτική ή πολιτική παράταξη είναι με τον ίδιο τρόπο σύμπτωμα παθολογίας.
Η ειρωνεία εδώ είναι ότι ο ίδιος κακοήθης ναρκισσισμός που αποκαλύπτεται μέσα από την μεμψιμοιρία, την αλαζονεία, την πλεονεξία, τη μνησικακία, το άγχος, την αυστηρότητα, τον αμυντικό κυνισμό και την επιθετική φιλοδοξία, κρατά τελικά τους ματαιόδοξους έξω από τον παράδεισό τους. Ανάμεσα στους εγωκεντρικούς κλαψιάρηδες, η απελπισία είναι εθιστική σαν την ηρωίνη και πιο δημοφιλής από το σεξ, για τον απλό λόγο πως όταν κάποιος είναι δυστυχισμένος έχει τη δικαιολογία να ασχολείται συνέχεια με τον εαυτό του. Η μιζέρια γίνεται ένα είδος συναισθηματικού αυνανισμού. Η κατάθλιψη, όταν εκτονώνεται στους άλλους, γίνεται όπλο. Για κείνους που είναι διατεθειμένοι να μειώσουν και να διαμορφώσουν το εγώ τους, να το υποτάξουν γελώντας, ο επίγειος παράδεισος είναι μια σαφής δυνατότητα.

8 σχόλια:

roidis είπε...

σημάδια της κοινωνίας που δεν θέλει να ζήσει.
τα σέβη μου

tr0l είπε...

i call those people Witches of Unhappiness :) καλημέρα

ZissisPap είπε...

roidis το πρόβλημα είναι πως πιστεύουν ότι πρέπει όλοι να καταστραφούν μαζί τους.
Την καλημέρα μου!

mesecina trol πάρα πολύ ωραίο, θα το κρατήσω :-D
Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Μακριά από αυτό το βιβλίο, θα σε καταστρέψει σου είπα. Είναι του διαΒΟΛΟΥ!

weirdo είπε...

Εξαιρετικό!
(request: μια κι έχετε πάρει φόρα με τον Τομ Ρόμπινς, θα σας παρακαλούσα θερμά να δώσετε συνέχεια, μεταφέροντας κάτι απ' αυτά που λέει για τις..κοκκινομάλλες. Παρακαλώ. Τους τα'χω μαζεμένα..-οποιαδήποτε ομοιότης με πραγματικά πρόσωπα είναι απολύτως συμπτωματική- :pP)

Καλημέρα!

bbchris είπε...

Ξέρεις γιατί στους πλούσιους πάνε τα πράγματα καλά; Γιατί δεν λένε τα προβλήματά τους φωναχτά...

Έχει insight αν το σκεφτείς. ;)

ZissisPap είπε...

σεξπυρ δεν μπορώ να απομακρυνθώ από κοντά του! Ότι και να κάνω ξαναγυρνάω σ' αυτό. Έχω δοκιμάσει τα πάντα... Είναι μάταιο :-P

weirdo έχετε κάτι με τις συμπαθείς κοκκινομάλλες με τις ωραίες τους φακιδούλες; Μιλάμε πάντα για τις ορίτζιναλ!
Καλησπέρα σας :-)

chris τι πάει καλά; Όλο να ασχολείσαι με λεφτά και λεφτά, βαριέσαι. Και μετά ασχολείσαι με το τι κατάθλιψη θα κυκλοφορήσεις το φετινό χειμώνα όταν θα κατεβαίνεις την πίστα στο Γκστααααντ! Μαλακίες :-P

MåvяiÐåliå είπε...

Άσε με! άσε με! έχω κατάθλιψη :p χαχαχαχααααα