Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

Θεσμός η Δημοκρατία αλλά και η Πολιτική Ανυπακοή


Το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής

«Η μη-συνεργασία δεν στρέφεται ενάντια στους ανθρώπους, αλλά ενάντια στα μέτρα που αυτοί παίρνουν. Δεν στρέφεται ενάντια στους Κυβερνήτες, αλλά ενάντια στο σύστημα διοίκησης που αντιπροσωπεύουν. Οι ρίζες της μη-συνεργασίας δεν βασίζονται στο μίσος, αλλά στη δικαιοσύνη, αν όχι στην αγάπη.»

Μαχάτμα Γκάντι

Σήμερα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε μαθητές.


«Σήμερα, ημέρα της κηδείας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι για όλους μια μέρα πένθους. Η δολοφονία του πλήγωσε βαθιά τη δημοκρατία μας. Οι προηγούμενες μέρες έφεραν στη σκέψη όλων ένα μεγάλο «γιατί». Αν η κοινωνία μας δεν απαντήσει πειστικά δίνοντας λύσεις οι πληγές θα μένουν ανοιχτές. Στην απάντησή του όμως πρέπει να επιμείνουμε με σεβασμό στους θεσμούς και στους νόμους. Σαν μέλος της γενιάς που έζησε βαριά χρόνια στην ιστορία μας καλώ να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη ειρηνικά.»

Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Οι μαθητές βρέθηκαν ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους ταραξίες.

Σήμερα ΜΑΤ βρέθηκαν στον τόπο της κηδείας.


Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι οι ειρηνικές εκδηλώσεις διαφωνίας είναι ανώφελες, εφ’ όσον ο αντίπαλος, η κρατική εξουσία στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να αντιπαρατάξει τη νόμιμη άσκηση βίας. Όσοι τις επιλέγουν, μένουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στη θεσμοθετημένη βία, αφού αυτή είναι σε θέση να επεκτείνει τα όριά της, περιορίζοντας αντίστοιχα τα όρια της νομιμότητας της εναντίωσης σε αυτήν. Συνεπώς οι ειρηνικές εκδηλώσεις εναντίωσης, αποτελούν μια μετριοπαθή αντίσταση, η οποία, για τους παραπάνω λόγους, όχι μόνο δεν συντελεί στην ανατροπή μιας ανεπιθύμητης κατάστασης, αλλά διαιωνίζει το υπάρχον πρόβλημα με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επίλυσή του.

Γιώργος Ν. Πολίτης, Το δικαίωμα της πολιτικής ανυπακοής και η φιλοσοφία του John Locke, εκδ. ΕΝΝΟΙΑ, Αθήνα 2004

Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας είναι πάλι κλειστοί λόγω των επεισοδίων.

Καιρός να ανοίξουμε τα μάτια μας για να αλλάξει κάτι.


Ακούω ότι δεν θα αναβληθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και Ανόρθωσης. Τι να πεις; Άρτος και θεάματα για το λαό την μέρα της κηδείας! Ντροπή.


Η Άσκηση Βίας στο Πλαίσιο της Οργανωμένης Κοινωνίας

Διαβάστε το!



Δεν υπάρχουν σχόλια: