Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2008

O κύριος Ηλίας της ΓΑΔΑ!

Γεγονός πραγματικό όπως μου το εξιστόρησε ο γιος μου.
Συνέβη έξω από την ΓΑΔΑ, χθες, κατά την διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας των μαθητών.
Η συγκέντρωση των μαθητών εξελισσόταν ήρεμα μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι κουκουλοφόροι (από που;) κι άρχισαν οι πετροδακρυγονοπόλεμοι. Αφού τους απώθησαν τα ΜΑΤ οι μαθητές παρέμειναν στο κατάστρωμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας συνεχίζοντας την καθιστική διαμαρτυρία. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ο κύριος Ηλίας. Ποιός είναι ο Κύριος Ηλία; Ήταν ο διοικητής και υπεύθυνος αξιωματικός της αστυνομικής δύναμης. Κάλεσε όσους αστυνομικούς ήθελαν να μιλήσουν με τους μαθητές να κατέβουν από τα σκαλιά της ΓΑΔΑ που ήταν παραταγμένοι και να πλησιάσουν.
Έτσι και έγινε. Οι μαθητές βρέθηκαν να συνομιλούν με τους πλήρως εξοπλισμένους αστυνομικούς και να ανταλλάσσουν απόψεις. Άγουγαν από τους ίδιους τους αστυνομικούς πόσο άσχημα νιώθουν (όχι όλοι οι αστυνομικοί, και το παραδέχθηκαν αυτό) όταν πρέπει να ακολουθήσουν εντολές και να στραφούν εναντίον τους. Άκουσαν αυτούς που αν και πτυχιούχοι βρέθηκαν στην αστυνομία από ανάγκη βιοπορισμού και αποκατάστασης.
Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο προμελετημένη κίνηση ήταν αυτή εκ μέρους του κυρίου Ηλία. Συγκρίνοντάς την όμως με τα μούτρα του διοικητή του αστυνομικού τμήματος της Κυψέλης όταν του έδινε η κοπέλα τα λουλούδια, ακόμη και με τα μούτρα των ασφαλιτών που πλάκωναν το μαθητή, ξέρω ότι είναι το μόνο θετικό που άκουσα αυτές τις μέρες.
Μπορεί αυτή η κίνηση να είναι μια απάντηση στο ερώτημα που ακούγεται "επιτέλους τι αστυνομία θέλουμε"; Πάντως τα παιδιά μας που βρίσκονταν εχθές στην ΓΑΔΑ εισπράξανε κάτι θετικό.

Ένα άσχετο περιστατικό αλλά πιστεύω ότι δένει.
Την Κυριακή μετά την δολοφονία του Αλέξη και τα επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μια πρόγευση όσων ακολούθησαν, περνούσαμε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της Καλλιδρομίου. Όπως ήταν φυσικό υπήρχαν δεκάδες αστυνομικοί. Υπήρχε ένα νεαρός όπου κάτι κλώτσαγε αμέριμνος με τα χέρια στις τσέπες. Υποθέσαμε ότι θα ήταν κάποιο νεράντζι. Πλησιάζοντας είδαμε ένα κρεμμύδι. Έκπληκτοι τον κοιτάξαμε και αναρωτηθήκαμε πως μπορεί να βρέθηκε το κρεμμύδι εκεί.
Η απάντηση του ήταν μοναδική. "Δακρυγόνο!".


... ... ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: